lördag 19 mars 2016

Branschsammankomst för bibliotekarier Fredag 6/5 Kl 10-16

NORDSKEN + BIBLIOTEKEN = SANT

Vår vision är att Nordsken inte bara ska bli Nordens viktigaste spelevent för spelare och branschfolk utan också synliggöra och öka kunskap om ungdomars kulturvanor. Vi ska även lyfta lokala och regionala, oftast väldigt framgångsrika, kulturpersonligheter och erbjuda möten med kreatörer från hela världen.

 
För att nå denna vision vill vi öka kunskapen hos biblioteken (och andra som jobbar med barn- och ungdomskultur) genom att erbjuda ett föreläsnings- och diskussionsprogram riktat direkt till er.

Programmet hålls fredagen den 6 maj 2016, från ca kl 10 till 16. Vissa delar är specifikt framtagna för programmet och kräver föranmälan, och vissa är en del av Nordskens övriga program och öppna för allmänheten.

2016 satsar Nordsken extra mycket på serier, eftersom festivalen arrangeras samma helg somFree Comic Book Day – ett internationellt evenemang där serieförlag skänker bort gratis serietidningar för att locka nya läsare. Vi kommer att arrangera FCBD på Nordsken i samarbete med både svenska och amerikanska serieförlag. Flera serieskapare kommer att närvara på mässan och några deltar i föreläsningar, intervjuer och workshops.

Serier som läsfrämjande verktyg har fått mycket uppmärksamhet på senare tid. I takt med att läsförståelsen bland svenska ungdomar sjunker i diverse undersökningar, så lyfts serier allt mer fram som ett medel som lockar barn och ungdomar till läsning. Det pågår flera projekt riktade till elever från lågstadiet till gymnasiet. Från att ha varit nästan föraktade har serierna idag vuxit till en respekterad konstform, och det finns ett stort utbud av genrer för läsare i alla åldrar.

Biblioteken spelar en viktig roll som kulturförmedlare men synen på kulturen behöver nyanseras och vidgas, inte minst gällande bibliotekens läsfrämjande uppdrag. Spel- och och seriekulturen som konstform och upplevelse är en väg till bildning i ett långsiktigt strävande. Det finns möjligheter att hitta litteratur av hög kvalitet som är kopplad till den här kulturen, vilket ger möjlighet att ta draghjälp av den och nå de som inte läser.

På Nordsken är det inte bara serier som har kopplingar till läsning, eller på annat vis är intressanta kulturyttringar. Här förekommer bland annat:

Lajv (levande rollspel); en folkrörelse med inslag av teater och scenkonst. Ett kulturutövande där ungdomar har möjlighet att vädra politiska åskådningar och samtidskultur. En konstart där det pågår samhällskritik och genusteorier inom konstarten, vilket till exempel uppmärksammades på förra årets Nordsken med föreläsningar om feminism och cosplay

Brädspel både för nybörjare och elitspelare, med möten över generationsgränserna.

• På Nordsken 2016 kommer även VR (virtual reality, virtuell verklighet) vara ett tema. Här kan ni ta del av den senaste tekniken, långt innan den nått ut till allmänheten.

Bland programpunkterna:

Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson (författare till boken om Äventyrsspel) berättar om spel

• Möten med serieskaparna Ola Skogäng, Lisa Medin och Emil Maxén

• Bibliotekarie Tommy Bildström berättar om sitt läsfrämjande projekt Det magiska ordet.

Mikke Ejrevi från Skellefteå Stadsbibliotek berättar om framtiden: förberedelserna för flytten till Skellefteås nya Kulturhus, arbete med 60/40 och barn och ungdomars läsande.

• Rundvandring på Nordsken med genomgång av festivalens kulturutbud.

Detaljprogram presenteras närmare mässan.

Efter denna fullmatade dag på Nordsken kommer ni vara väl rustade för att föra ert bibliotek vidare in i framtiden – på väg mot Biblioteket 2.0

Programmet tas fram av

• Andreas Eriksson, Nordsken och kulturskribent på Norran

• Tommy Bildström, bibliotekarie och tf kulturchef Vindelns kommun.

För långväga gäster kan vi erbjuda rabatterat pris på boende på Scandic (i samma byggnad). Nordsken är ett evenemang för hela familjen och vi hjälper gärna till om ni vill ta med gäster som besöker festivalen under tiden ni deltar i föreläsningsprogrammet. Ta gärna upp det i samband med anmälan.

Anmälan kostar 200 kr/person. Fika ingår. I lokalerna finns café med matservering samt Scandics restaurang. Anmälningsavgiften inkluderar också kvällspass till Nordsken hela helgen.

För anmälan, frågor och tips, kontakta Andreas Eriksson på andreas@nordsken.se I mån av plats är programmet även tillgängligt för andra som arbetar med barn och ungdomar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar