torsdag 10 mars 2016

Kickstarter

De flesta ungdomarna på renforskolan känner till kickstarter. För de spelintresserade var kanske Double Fines kickstartsprojekt "Broken age" startskottet. Men för att backa bandet, kickstarter är alltså en webbsida för crowfounding där man kan be om hjälp att finansiera olika verk. Tim Schefer är en speldesigner som vi som är lite äldre känner till från äventyrsspelens gyllene tidsålder ville skapa ett äventyrsspel av den gamla sorten. Det ansågs sig inte vara ekonomiskt hållbart av de stora spelföretagen så efter att fått nobben så beslutade han sig för att be om 400 000 dollar på kickstarter.

Han samlade in 3 miljoner 336371 dollar.

På något sätt blev det en symbolisk seger över de stora bolagen, vinstintresset och ett alternativt sätt att finansiera ett konstnärligt verk. Det blev också startskottet för många spelutvecklare som kände att man nu fick chansen att skapa något som inte nödvändigtvis behöver följa vinstintressets mall.

Vad har nu detta med bibliotek att göra?

Förutom den uppenbara kopplingen till spel och ungdomar (som jag jobbar med i projektet) så är detta givetvis också en revolution för sättet att publicera böcker.

Det är många som söker donationer för att skapa böcker och många lyckas. En av de mest uppenbara succéerna skriver jag om på mina bibliotek (i nuläget ej publicerad, skärmbild från vårt redaktionsprogram så hela boktipset rymdes inte)



Det mest intressanta med den här boken (förutom att den är fantastiskt bra) är att den mycket väl skulle kunna hamna på bibliotekets regnbågshylla då den tar upp hbqt-frågor (vilket författaren antyder var en av anledningarna att den blev svår att få publicerad på det traditionella sättet).

När det gäller att "erbjuda litteratur utifrån [barn och ungdomars]  behov och förutsättningar." så tycker jag att denna lilla bok i all sin enkelhet blir väldigt viktig. Den är skapad på den kulturella arenan där ungdomar och moderna vuxna rör sig. Den tar upp viktiga frågor som biblioteket jobbar med och jag anser att det dessutom är god litteratur, därför behöver vi rutiner för omvärldsbevakning och i morgon ska jag skriva lite om just om detta här på bloggen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar