"Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med
yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet.
Kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets
utveckling."
http://www.regeringen.se/regeringens-politik/kultur/mal-for-kultur/
För mig är det självklart att barn och unga ska vara delaktiga i kulturen och samhällslivet. Precis som att det är viktigt att alla barn och unga som på något sätt inte har samma förutsättningar som alla andra ska få chansen att delta.
Om biblioteket ska fungera som ett demokratiskt rum så måste det också inbjuda till möten där människor möts. Både i dialog och som kulturskapare, kanske är det med kulturen som dialogen föds? Samtidigt måste kulturen vara aktuell och en del av kulturdebatten. En del av detta kulturskapande är stark kopplat till det som sker på kickstarter eller med open access, vi lever i en spännande tid där digitalt skapande inte är så resurskrävande.
Igår skrev jag om Mario Maker på biblioteket. Anledningen till att jag tycker att det är viktigt för biblioteken att ta vara på just det skapandet är att det är förankrat i barnens egna kulturfrågor på ett annat sätt än vad kanske, låt oss ta , näverslöjd är. När det gäller just tv-spel bör man kanske fundera kring bibliotekets ställningstagande. Många bibliotek har tv-spel på biblioteket men har man verkligen respekt och kunskap för kulturen eller är det bara en lockvara för en specifik målgrupp?
När det gäller barn och ungdomars eget kulturliv och eget skapande kan man inte bortse från den digitala revolutionen, det är heller ingen som säger att det ena måste utesluta det andra.
Jag ser personligen hellre att man har arrangemang som Mario Maker på biblioteket på bekostnad av att man har tv-spel till utlåning. Ett bibliotek med kompetens kring det digitala skapandet och med relevant och bra litteratur kring tv-spels kulturen gör ett bättre jobb än ett bibliotek som pliktskyldigt köper in spel som dessutom låntagare utan konsol inte kan få tillgång till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar