"Det magiska ordet” är ett läsfrämjande projekt som riktar sig till ”unga vuxna” på folkhögskolans allmänna linje och till eleverna i årskurs 6-9 på Renforsskolan. Biblioteket jobbar tillsammans med folkhögskolan och i grund och botten så är det ett projekt som vill undersöka nya metoder för att arbeta läsfrämjande genom att använda sig av serier, fantasy, sci-fi och dataspel
lördag 12 mars 2016
Lördagsmys med super-mario. Är detta provocerande?
Varannan lördag arrangerar biblioteket och studiefrämjandet "lördagsmys" för de lite yngre barnen. Sammankomsterna är väldigt lyckade och ofta har vi ett tema vi följer, vi läser böcker kring temat och sedan får barnen pyssla. Bland annat har vi byggt ett vänskapsträd och förra lördagen spelade vi lite mario maker.
Mario maker är ett program/spel som tillåter dig att skapa egna banor i super mario stil. Att barn gillar tv-spel är ingen nyhet. Att föräldrar kanske tycker att man får nog av det hemma är heller inget nytt, men varför då tv-spel på biblioteket?
Att stimulera och utmana barns kreativitet måste inte, och bör inte, vara begränsad till ett visst media. När det inte heller är självklart att alla har provat spela så blir det faktiskt en barnkulturfråga och vem ska stå upp för barnens rätt om inte barnbibliotekarien?
Nu blev det inte några protester bland föräldrarna, tvärt om. Föräldrarna till barnen i Vindeln tyckte att det var väldigt kul, barnen och barnbibliotekarien också.
I morgon kommer ett blogginlägg som heter "biblioteket det demokratiska rummet" där jag fortsätter att tjata om varför jag tycker att det är viktigt, Den här lördagen blev det super mario stället för pyssel men vi glömde inte bort läsningen. En lyckad kreativ kombo som jag hoppas att fler bibliotek vågar satsa på.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar