onsdag 9 september 2015

Klasstidningen

Att få en bibliotekshörna i klasstidningen är ett bra sätt att nå ut till eleverna. Vi har alltid ett perspektiv på mångfald och jämlikhet och att konkret koppla tillsammans detta med kulturen är väldigt viktigt. Exempel på text till klasstidningen:


Postapokalyps mot rasism

In på biblioteket kom en dag en ”prepper”, vet du inte vad en sådan är så är det helt ok, det visste inte jag heller. På bloggen http://www.swedishprepper.com/om/ beskriver man bloggen som”en  blogg om privatekonomi, survivalism och krisberedskap” det är med andra ord människor som förbereder sig på, eller vill vara förberedda på eventuella kriser. Som när världen går under av en eller annan anledning.
Böcker som handlar om vad som händer efter katastrofen brukar kallas postapokalyptiska böcker. Post betyder efter och apokalyps betyder, ja det är när allt går åt h-vete.

På biblioteket så finns det rätt så mycket litteratur där allt gått åt h-vete, ibland är det zombies som i ”the walking dead” eller så utspelar det sig efter ett brutalt krig (och ett gäng naturkatastrofer) som i hungerspelen. En av mina favoritböcker är I am Legend av Richard Matherson där en stackars forskare är ensam kvar på jorden omgiven av vampyrer. Jag håller just nu på att förbereda ett boksamtal om ” De vassa tändernas skog ” av Carrie Ryan där man i stället är omgiven av Zombier. Det är såklart sådan litteratur man är intresserad av om man är en prepper och den här gången hade jag faktiskt den perfekta boken att låna ut nämligen Stjärnklart av Lars Wilderäng.
Boken handlar om hur all teknik i Sverige (kanske hela världen) slås ut. Människor sitter först som lamslagna och bara väntar på att strömmen ska komma tillbaka, men när samhället rasar samman så börjar folk vakna till. En av karaktärerna som man får följa är preppern Filip Stenvik som borde vara förberedd men är han det? Nu är det här en bok för vuxna, och den kan vara väldigt spännande och ibland ganska våldsam så var beredd på det om ni lånar den.

Det kan vara nog så spännande att i fantasin lämna den trygga vardagen för utflykt i en apokalyps och jag tror också att böckerna kan få oss att reflektera över ett och annat. Till exempel en tillvaro utan toalettpapper men också allvarligare saker. I naturen så fungera det så att arter anpassar sig väldigt bra till sin miljö men händer det något som ändrar miljön (naturkatastrof, växthuseffekten, zombies osv) så har livet en liten säkerhetspärr i form av mångfald. I Lars Wilderängs bok så visar det sig att när samhället rasar så behövs både nya idéer och olika människor för att hantera det nya som händer och själv så tror jag att det inte bara är i fantasin och inte bara när det går åt h-vete som det är viktigt med mångfald. Tänk så tråkigt det skulle vara på Vindelns bibliotek om alla bibliotekarier bara läste deckare och det inte fanns en enda lite kalsongprydd superhjälte i hyllan?

Vi ses och hörs på biblioteket / Tommy

 

Tips på bra postapokalyptisk litteratur för ungdomar:

De vassa tändernas skog av Carrie Ryan

Förlåt att jag råkade kalla den ”skogen av händer och fötter” när sexorna var här senast, jag läser den på engelska och då heter den ” the forest of hands and teeth” och det låter mycket ruskigare än både den svenska översättningen och min felsägning. Det handlar om Mary som bor i en by omgiven av zombies…riktigt bra och ruskig.

I Väggen av Marlen Haushofer

Den här boken handlar om en kvinna som blir instängd i en dal av en osynlig vägg. Har världen utanför gått under? Lite filosofisk Robinson Crusoe stuk på den.

En tid för mirakel av Karen Thompson

 Jorden slutar att snurra, dygnen blir längre, fåglarna dör. Vår tid verkar gå mot sitt slut. I den här boken följer vi Julia som är tolv år i vardagen på en döende planet.
 

Och några för vuxna:

Vägen av Cormac McCarthy.

En far och son försöker överleva i USA efter katastrofen

Stjärnfall av Lars Wilderäng

Det är inte alls så lajbans i Sverge när ett nanoangrepp får all teknik att sluta fungera. Allt från din iphone till kärnkraftverk slutar fungera och samhällsstrukturen rasar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar