söndag 11 september 2016

Tänk dig biblioteket som ett skepp


Låt oss tänka den som en vacker brigg med separat mast för gaffelseglet. Vindarna som blåser är samhällsförändringarna och sjövägen är utstakad. Vår sjökarta är bibliotekslagen och vi styr mot landet demokrati förbi öarna yttrandefrihet och åsiktsbildning.  På vägen plockar vi upp alla som vill åka med, ingen ska lämnas i sjönöd. Det är många ungdomars i vattnet nu så vi har en extra utkik som håller ögonen öppna för den speciella målgruppen. Ibland ser man folk på stranden som pekar och ropar åt oss att vi egentligen är en stockbåt och att brädorna (om man tittar riktigt noga ser man att de består av böcker) är omoderna och ruttna, men då ser man inte hela skeppet.

Skeppet är fantastiskt vackert. En del av plankorna har är så gamla att man tror att Ptolemaios den andre av Egypten spikat fast dem, gaffelseglet är digitalt och pixeleras i solen. Briggen har nämligen både digitala och analoga segel och besättningen har vigt fyra eller fem år av sitt liv för att träna sig för att manövrera skeppet.

Men stora skepp är lite knepiga att styra, även om sjövägen är utstakad på det stora hela så kan man få mer fart om man använder sig av lite andra vägar. Just nu kanske de digitala seglen har mer medvind, jag vet inte. Ett stort skepp tar tid att ända kurs. Men sjunka kommer det inte att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar