torsdag 2 mars 2017

Teknik och framtid: en grovskiss


Skönlitteratur på temat teknik och framtiden






All tillräckligt avancerad teknologi är omöjlig att särskilja från magi.” Arthur C Clarke


Till läraren: Detta är en grovskiss att klippa och klistra i. Texten är riktad till elever. Det är snarare en liten historik om man nu har uppgiften att undersöka vad som tidigare nämnts i litteraturen, jag skulle rekommendera lite nyare boktips men detta är en bra början.  Bilden på framsidan är från spelet Horizon Zero Dawn som utforskar ett av Arthur C Clarks teman beskrivet i ovanstående citat. 
Detta är lite av en grovskiss. 


Fantasi och framtiden.


Människan kan fantisera och tänka kring framtiden. Det är det som skiljer oss från djuren. Det och frånvaron av hår på en massa ställen och närvaron av hår på andra ställen. Vår fantasi och kreativitet speglas i vår kultur. Hamstrar har till exempel ingen kultur, om dom hade någon skulle den säkert kretsa kring hur man tar sig ur den där jäkla buren.

Mycket av skönlitteraturen handlar om att i fantasin testa saker som teknik och samhällssystem. Det genre som främst är kopplad till framtiden är science fiction. Vetenskap och fiktion alltså. Det betyder egentligen inte att man försökt förutspå framtiden, men ibland har fantasierna lett till regelrätta uppfinningar. Mobiltelefonen som sägs vara inspirerad av Star Trek. Det roligaste exemplet är kanske att ett en sån där ”Taser pistol”, som skjuter ut en elektrisk laddning som får folk att skaka roligt i film (men kanske inte är så kul IRL) är döpt efter en science fiction karaktär (Thomas Swift Electric Rifle). Många författare var själva vetenskapsmän, eller intresserade av vetenskap. Inför uppgiften ”teknik och framtiden” bör man veta att det är skillnad på mjuk science fiction och hård science fiction. Mjuk science fiction är berättelser som baseras på samhällsvetenskapliga aspekter. Hungerspelen skulle nog platsa som ”mjuk” science fiction, även Scott Westerfelds ”ful”. Hård science fiction är den som är mer baserad på teknik.

Titta bakåt för att se framåt.

Science fiction är alltså en genre som utforskar tekniken, hur den påverkar oss hur hur den kan komma att påverka oss. Den första science fiction boken var faktiskt Frankenstein. I den så skriver författaren, Mary Shelly, om den då nya uppfinningen elektricitet och fantiserar kring vad som skulle kunna hända om man med den skulle kunna ge liv till död materia. Det är faktiskt en trend som är ganska vanlig inom science fiction: Rädslan för vad den nya tekniken kan ställa till med.

Om vi nu lever i framtiden så måste man titta lita på hur science fiction författare förr såg på framtiden. De tidiga författarna jobbade gärna efter en ide´och fantiserade hur den skulle påverka människan. En känd författare är Jules Verne som gärna tog till sig ny teknik och använde dem i sina berättelser. Han brukar ibland påstås ha uppfunnit ubåten, det är tyvärr lite ”fake news” Redan på 1830-talet började man experimentera med u-båtar. Forskare som Petit Villeroi och Payerne De Montgery byggde prototyper och 1859 byggdes en rätt rejäl U-båt. Jules Vernes bok , världsomsegling under havet, kom inte förrän 1870, men ändå har skönlitteraturen påverkat tekniken och framförallt inspirerat till den. En känd modern bok som använder sig av samma koncept är Ensam på Mars som är skriven av Andy Weir , i boken så lämnas en botaniker kvar på Mars och han måste överleva med den teknik som besättningen lämnat kvar. Om man har läst illustrerad vetenskap så känner man nog igen tekniken, det är teknik som finns men man ofta är i experimentstadiet. Ensam på Mars är en riktigt bra bok och som nu också finns på film.

Världarnas krig är en science fiction berättelse som är skriven av H G Wells 1897 och den finns också på film med Tom Cruise. Det var ett tag sedan jag läste den men jag tror att Tom Cruise finns med i boken också, han åldras verkligen med värdighet. Boken är är egentligen en historia om vad som skulle hända om en civilisation som var mycket mer avancerad än oss försökte ta över vårt land och Tom Cruise. Egentligen var det en berättelse som var kritisk mot hur England behandlade andra länder och vända på steken. I boken finns strålvapen beskrivet för första gången (det finns nu och fungerar på liknande sätt som i boken)

En bok som blivit populär nu är 1984 som skrevs 1948. Författaren , George Orwell, skrev den 1948 men kastade om de sista sidorna. Den handlar om en framtid där människan är extremt övervakad. Det är egentligen en bok som använder sig av samhällsaspekterna men det finns lite intressanta tankar kring övervakning. Den svenska författaren Karin Boye skrev en bok , Kallokain, på samma tema (och som jag tycker är lite bättre faktiskt).


Några viktiga författare




Undrar var karaktären i tv-spelet dead space fått sitt namn ifrån?


Arthur C Clarke:
Kanske den science fiction författare som mest kopplas samman med att förutsäga framtiden. Han var t.ex. den som väckte iden med satellitkommunikationer. Det finns både en rymdsond, en dinosaurie och en asteroid uppkallad efter honom.
Mina favoriter: 2001 en rymdodyssee samt novellen ”Paradisets fontäner” som handlar om en snubbe som försöker bygga en rymdhiss utan arbetsgivarens tillåtelse. Tydligen finns det ett företag som försöker göra verklighet av den idén nu.
Isaac Asimov: Lärare och biokemist som skrev väldigt många böcker (över 500 tror jag). Han är mest känd för robot-böckerna som tex. ”Jag Robot”. I den formulerar han robotlagarna som i stort sett alla filmer och spel apat efter. Asimovs robotar är bland de första exemplen på Ai som inte var skrivna som skräck exempel. Fortfarande aktuell och bra.

Ray Bradbury: Är en känd författare som ofta gränsar till fantasy och skräck. Bradbury var kanske mindre intresserad av teknik och hans böcker brukar ibland räknas till ”mjuk” science fiction, men jag tar med honom ändå.

Robert A Heinlein är en av mina favoritförfattare. I boken vintergatans son så beskriver han för övrigt en miniräknare innan dessa fanns. I novellen ”Mannen som sålde månen” så beskrivs en månlandning och i novellen ”let there be light” så beskrivs hur en solcell fungerar.


Nutiden.

Det jag älskar med science fiction är att det är den är paketerad på ett lättsamt sätt. Det är äventyr och spänning blandat med viktiga tankar om hur vår framtid ska komma att påverkas. Många handlar om hur vårt samhälle kan komma att påverkas och därför är science fiction aktuellt. Nutida science fiction behandlar ämnen som hur artificiell intelligens kan komma att påverka oss. Där kan man nästan säga att mjuk scifi och hård scifi blandas. Jag skulle vilja slå ett slag för Philip K Dick som filmatiserats i till exempel ”Minority Report” eller ”Bladrunner” (fast novellerna är såklart bättre) Bladrunner som finns som novell (Do Androids Dream of Electric Sheep) handlar om automatiserade människor och ställer frågan vad det egentligen är som gör en till människa.
Cyberpunk är en genre inom science fiction där man utgår ifrån informationsteknik och datorer. Även Ai , dvs. artificiell intelligens brukas tas upp. Den mest kända författare där är såklart William Gibson som är suverän. Kan vara lite krånglig dock. Det finns en helt underbar ljudbok (på engelska) där författaren själv läser sin bok ”Neuromancer”, den är helt fantastisk.


Lite övriga boktips 

Eftersom man kan paketera ganska svåra eller intellektuella ämnen i lättsam förpackning så brukar barn ungdomsböcker brukar vara rätt bra även för vuxna läsare. Till och med Jan Guillou har skrivit en science fiction bok för ungdomar. Den heter Gudarnas Berg och ….. det kanske inte är det bästa exemplet. En bra ungdomsbok är Universums Öde av George Johansson , den har dock några år på nacken och kan vara lite svår att få tag på. Förra årets bästa science fictionbok tycker jag var ”Ensam på Mars” och den är lättläst men dock full av... tja tekniska termer. Min absoluta favorit finns bara på engelska : The long way to a small, angry planet av Becky Chambers som dock kanske gränsar till mjuk science fiction. I boken får man följa följa besättningen på det inte så luxuösa skeppet Wayfarer, vars uppgift är att bygga start- och slutstationen för resor genom universum. Det handlar mycket om besättningens förhållande till varandra men också mycket kring tekniken, främst artificiell intelligens.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar