fredag 3 mars 2017

1 + 1 är = 2 ?

Partille bibliotek verkar ha en synnerligen duktig bibliotekarie som skriver:

 I takt med de ökade inköpen av serier så har vi på biblioteket kunna se hur utlånen på detta område har ökat dramatiskt. Utlåningstalen har stigit med ca 300% de senaste åren. Det tycker vi är strålande! Det är roligt att allt fler upptäcker hur otroligt mångfacetterad seriegenren är och vilken styrka det faktiskt finns i att kombinera text och bild för att berätta en historia.


https://bibliotek.partille.se/web/arena/personalens-boktips/-/blogs/mangder-med-nyinkopta-serier-pa-biblioteket

I skenet av debatten kring minskad läsning och intresse för biblioteket bland ungdomarna så tycker jag att matematiken blir relativt enkel. Viktigt är att uppmärksamma att serier på Partille bibliotek inte bara är en lockvara, specialkompetens finns hos bibliotekarien , inte hos vikarien eller pryon som man ibland ser får ta hand om serietipsen. Denna har också en expertkompetens och en analys av sitt speciella inköpsområde, detta är värdefullt för biblioteken och dessvärre en bristvara. 

Framförallt är det viktigt att kombinera detta med att skriva om serier på nätet. Inte bara för att vi ska ha en öppen verksamhet utan också för att bibliotekarien tillför något med sin analys.

En önskan vore att bibliotekens webbsidor gjorde en ordentlig uppdatering bland artiklar och boktips så att vi kommer ikapp, både seriehistoriskt och tipsar om lite nyare serier. 

En del av projektet är just detta, det finns också planer på att utöka just den biten men mer om detta i ett senare inlägg. Same bat-time same bat-chanel 





https://www.minabibliotek.se/sv/review/batman-the-dark-knight-returns


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar