tisdag 28 februari 2017

Alla barn behöver känna sig representerade




Självklart är det bra och billig reklam för marvel att skicka lite serietidningar till den lilla killen som råkat ut för en olycka och hävdar att hans spindel-sinne räddat honom: 





Men det visar också vikten av representation och för oss som jobbar på bibliotek så kan den här bilden på spindel-mannen vara bra att känna till:





Jag ser mycket positivt och intressant i populärkulturen, hjälteidealet lever och jag tror att det är viktigt att det uppmärksammas och att man har ett medvetet förhållningssätt även till denna litteratur.


Känner man att man att man har noll koll på vad som händer i serievärlden så får man fundera kring sin omvärldsbevakning, i alla fall om man jobbar med barn och ungdom.



Tyvärr så finns det inte så jättemycket forskning kring hjälteideal i populärkultur men här är några av böckerna som har inspirerat mig:

Jacobi Jolandes arbete "Complex Archetype Symbol in the Psychology of C. G. Jung" där han studerar tre centrala begrepp inom den analytiska psykologin (den dynamiska symbolen, det individuella komplexet och den universala arketypen) Jungs teorier , om att arketyper är begravda i vårt omedvetna, och dyker upp i form av kultur, religion, och sagor är oerhört fascinerande.

Bruno Bettelheim är en annan favorit , som använder sig av Freuds teorier om detet, jaget och överjaget. Han är mer inne på kultur och litteratur men i form av folksagor som han menar har samma funktion som psykoanalysen. Här är hjältens resa betydande för barnets utveckling. "Sagans förtrollande värld" använder jag mig av väldigt mycket och är en av anledningarna att jag ville bli bibliotekarie.

The Hero with a Thousand Faces skriven av Joseph Cambell diskuterar också resans betydelse och den hjälte arketypen.

The hero, A study in tradition, myth and drama skriven av Lord Raglan undersöker mytbildningar kring historiska personer, vad som skiljer de fiktiva hjältarna från de historiska och vad som händer i processen mellan historia och myt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar