tisdag 10 januari 2017

Skriva som Lovecraft (för barn)

(Även yngre barn kan bli intresserade av att skriva som Lovecraft, utan att man för den sakens skull behöver läsa hans noveller. Om man som pedagog vill förklara mer om författaren kan man använda sig av den här texten)


Författaren H P Lovecraft var en skräckförfattare som skrev skräck med starka inslag av fantasy och Science fiction. Lovecraft var född 1890 och det finns många myter både om honom och om hans böcker. Redan på sin tid var Lovecraft kritiserad för att han skrev lite konstigt, han använde ofta väldigt beskrivande ord (adjektiv och adverb) för att få fram en särskild känsla och ofta försöker han beskriva saker som inte kan beskrivas.

Dessa saker hade rätt ofta tentakler och många nuvarande skräckförfattare och konstnärer har blivit inspirerade av honom.

Han skrev många korta berättelser (noveller) men alla noveller hade samma bakgrund, Lovecraft hade skapat en fantasivärld där universum styrs av monstervarelser och jorden och människan är bara en liten parantes för snart kommer monstervarelsernas tid igen. Lovecrafts berättelser handlar ofta om att man hittat rester av monster, gärna i på uråldriga platser som i gamla ruiner eller djupt på havets botten.
Ett annat tema som Lovecraft skriver mycket om är drömmar. I Lovecraft värld är drömmar ett sätt att färdas till andra platser och han blandade ofta science fiction med skräck.

 Något som är speciellt med Lovecraft är att hans värld som novellerna utgår ifrån känns så verklig, man brukar säga att hans noveller känns mitt emellan det påhittade och mytologiska. Det betyder att bakgrunden som Lovecraft använde till sina berättelser känns som något som skulle kunna vara riktiga myter och ju mer vi använder dem desto mer verkliga känns det.
Ett bra exempel på detta är boken ”Necronomicon” som enligt Lovecraft är en bok skriven av den ”galne araben” Abdul Alhazred är en otäck bok som ofta är med i Lovecrafts skräckberättelser. Den boken är ofta med i skräckfilmer som tillexempel ”the evil dead” och i boken "Necronomicon i Sverige" där man kan läsa att det finns en svensk översättning av Necronomicon  (vilket det förståss inte gör).

Lovecraft skriver ofta i jagform, det vill säga att huvudpersonen själv berättar historien och kanske är det också ett sätt att göra sina fantasifulla berättelser mera trovärdiga?

Hursomhelst så har hans noveller påverkat vår kultur och numera kan se hans ”äldre gudar” både i Tv-spel och på t-shirtar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar