fredag 13 januari 2017

koppla tv-spel med bok (del 2)


Om man som bibliotek använder sig av tv-spel till utlåning så tycker jag att man både bör ha viss kännedom om spelen och spelkulturen samt faktiskt kunna koppla det enkelt med litteratur. Jag skulle vilja se mer tips på våra webbsatsningar. Detta enkla och lite avslappnade boktips är skrivet efter följande mall:
 
Ingress: Genreorientering
Information om spelet/spelserien
berättelsen
max två rader om spelsystemet (den informationen läser man hellre i recensioner)
koppla till litteratur
 
Assassins Creed 4 Black Flag
Ingress: När Guybrush Threepwood 1990 presenterade sig med orden ” hi my name is guybrush threepwood and i want to be a pirate” i äventyrsspelet the secret of monkey island satte han orden på den ungdomsfantasin som många spelutvecklare tagit fasta på, fantasin om att får leva rövare på det karibiska havet. Om du snöat in på filmerna med Johnny Depp, Robert Louis Stevenson bok Skattkammarön eller minns Tintins äventyr med Rackham den rödes skatt med glädje bör du titta på Assassins Creed 4. 
Assassins creed 4 är en del av spelserien Asssassins Creed där man återuppväcker genetiska minnen av tidigare anfäder av en lönnmördarorder (om man har sådana i släkten förstås). Fyran är lite missvisande då det finns fem tidigare spel i serien (och några mindre spinnoffs). Spelen utspelar sig i olika tidsåldrar och har ett liknande spelsystem och koncept där man rör sig i en öppen värld, samlar på sig utrustning, jagar.
Assassins creed 4 utspelar på 1700-talet (alltså före Assasins creed 3) under piraternas guldålder. Nu kan man således köpa lite kanoner och liknade till sitt alldeles egna piratskepp. Man kan också fiska. Den bakomliggande historien om en historiskt pågående konflikt mellan lönnmördarorden och tempelriddare kommer knappast att gå till historien som något som drivit spelmediet framåt, den är också nedtonad i den fjärde delen. Istället fokuseras det på piratlivet och utforskande.  Historien är skriven på så sätt att den kombinerar sökandet efter de artefakter som står i centrum av spelserien med en klassik hederlig skattjakt. 
Spelarens pirat-persona heter Edward Kenway och är en riktig rackare. Efter att ha jobbat som skeppare lockas han av piratlivet och det är när han själ en lönnmördares identitet som han dras in i konflikten mellan lönnmördare och tempelriddare. Assasins creed serien har faktiskt bemödat sig med en viss historisk korrekthet, kanske lite mer ambitiöst än vad man kan tro vid första anblick. Under historiens gång så träffar man många historiskt korrekt beskrivna pirater, särskilt piraten  Svartskägg är mästerligt porträtterad. Man har också samlat autentiska sjömansvisor som man har tonsatt och, trots att många av dem är nedtecknade hundra år efter det att spelet utspelar sig, bidrar det till känslan av att faktiskt befinna sig i karibien på 1700-talet.
Trots att spelserien dras med lite repetitiv uppdragsstruktur och ett lite ytligt stridssystem så kan jag hjärtligt rekommendera detta. Det är helt enkelt roligt, riktigt roligt faktiskt och min absoluta favorit i spelserien. Serien finns också i bokform och är man intresserad så kan man läsa Bowden Olivers bok med samma namn som spelet.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar