söndag 29 maj 2016

Helguppdatering: Omvärldsbevakning spel

Electronic Entertainment Expo, ofta förkortat som E3, är världens största tv-spels jippo. Även om industrin har ändrats och att det finns alternativ så är E3 fortfarande störst. För den tv-spelande ungdomen/vuxna/pensionären som vill följa industrin så är det ett måste. Mässan brukar hållas den andra veckan i Juni och brukar beskrivas som en "en årlig lägesrapport av den västerländska och japanska spelmarknaden" men egentligen är det nästan mer någon sorts motsvarighet till melodifestivalen för spelnördar. Memes skapas, vadslagning hålls, presentationer hånas eller hyllas. 


Ofta presenteras nyheter, både hårdvara och projekt. Nya trailers på spel och numera framförs detta med artister och uppträdanden. Microsoft, Sony och Nintendo har sina stora presskonferenser (i år verkar det vara lite oklart med Nintendos deltagande)  men också spelföretag som Bethesda, Ubisoft osv.. 

Tv-spels forumen har alltid problem med servrarna då trycket ökar från år till år. Som omvärldsbevakare kan man såklart alltid ta till sig informationen i efterhand, numera skrivs det både i Aftonbladet och Dn, men intressantast är nog att vara på plats. Digitalt om man så säger (själva den fysiska mässan är i Los Angeles). 

Lite kuriosa: Många tar ut semester eller ledighet för att följa e3, oftast är det lite knepiga svenska tider. För några år sedan var det mer vanligt att man helt enkelt ljög om orsakerna till sin ledighet då det fortfarande kändes löjligt men bara på några år har attityden ändrats. 

Jag har faktiskt fått ett seriöst förslag om att visa e3 på biblioteket. Numera följer man presskonferenser digitalt utan större problem men självklart har inte alla tillgång till detta. Givetvis finns det en social aspekt av det hela också, precis som med melodifestivalen. 

iden är egentligen inte dum? Det som stoppade det hela denna gång är kanske tiderna för konferenserna. 


https://www.e3expo.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar