torsdag 19 mars 2015

"Jag var nio år första gången jag blev svart"

Om Lilian Thurams föreläsning på Littfest


Under fredagen Littfest besökte de studerande på allmän linje många föreläsningar. En av dem var med den franska fotbollsspelaren och författaren Lilian Thuram. Några av de studerande tyckte att det var lite svårt att samtalet tolkades från franska men många sa att det gick bra efter en stund när man vant sig.

Lilian sa att han blev svart när han var nio år. När han växte upp i Guadeloupe i västindien så var de flesta runt om honom av samma hudfärg, och i huvudtaget så märktes det inte så mycket i den miljö han befann sig i då. Hans familj flyttade till Frankrike, och det var då som han första gången kom i kontakt med rasistiska tankegångar och blev retad och illa behandlad på den skola han gick.

Föredraget handlade mycket om våra ingrodda föreställningar och om hur vi i skolan kan göra mer för att bekämpa och förebygga rasism och rasistiska åsikter. Lilian visade en världskarta som först ser ut att vara upp och ner. När man tänker efter så finns det ju inget rätt sätt att hålla kartan eftersom jorden är rund - ett klot - och det gav en tankeställare.

Att ständigt ifrågasätta vårt handlande gentemot andra människor är viktigt. Lilians föredrag och hans arbete var en god vitamininjektion och vi ser fram emot att ta med hans tankar i vårt temaarbete om rasism på folkhögskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar