lördag 12 december 2015

Boksamtal med science fiction för ointresserade (?)


Under ett bokcafé tillsammans med Bjurholm, Vännäs och Vindeln hade jag ett litet science fiction tema. Rubriken säger science fiction för ointresserade men det är lite av en missvisande (och kanske elak) rubrik. Intresset var relativt stort och bjöd på lite skratt. Eftersom jag presenterade just science fiction för en liten äldre publik så började jag med den kände nobelpristagaren Doris Lessing, jo det är just som science fictionförfattare som hon börjat sitt författarskap. Förvånade det publiken så plockade jag upp Jan Guillous ungdomsbok ”gudarnas berg”, en ganska okänd publikation av en rätt så folkkär författare.

 Skämt å sido, böcker som Karin Boyes Kallocain och Margaret Atwoods science fictionböcker hamnar sällan på just science fiction avdelningen. Man märker sällan upp dem med den sedvanliga del 1, del 2 del 3? Man kan fundera varför det är så? Nu när Margaret Atwood faktiskt har varit med och skrivit en superhjälteserie är det inte heller något som uppmärksammas?

När en författare eller en bok för en högre kulturell status så sätts inte science fiction som en genremärkning, snarare smusslar man bort den.

Det är lite synd, för det fantastiska med just science fiction är att det är både universellt och något som fånga fantasin både hos den intellektuella och hos barnen och ungdomarna. Ett utmärkt exempel, kanske det bästa, på hur man stegvis kan hitta böcker som är utvecklande eftersom det finns på så många olika nivåer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar