torsdag 28 maj 2015

Bokprat Manga

Mangans popularitet på biblioteket upphör aldrig att förvåna mig. Vi gjorde ett större inköp där vi fick lite experthjälp av manga och anime experten Alexander Nylund. Det uppstod några smärre problem som vi ville lösa innan mangan kom på plats, bland annat märkningen och om vi skulle ha någon särskild åldersmärkning. Lustigt nog lyckades böckerna bli utlånade redan innan beslutet tagits. Det fanns ett enormt intresse hon ungdomarna, både tjejer och killar och undantag utfärdades, vi märker nu om mangan när den kommer tillbaka.

Även inom mangan känns det som det saknas kunskap och kompetens inom biblioteksvärlden.På vårt bibliotekssamarbete är ofta tipsen på manga skrivit av användarna, inte i första hand bibliotekarierna. Det saknas alltså en dialog mellan användarna och bibliotekarierna. Det finns en enorm variation och uppdelning mellan genrer inom mangan och anime.Det finns serier som riktas mot pensionärer och undergenren som tex. Shōjo-ai som är romantiska serier med homosexuella kvinnor så ett stort problem är både orienteringen och ett pedagogiskt perspektiv på de serierna som ungdomarna läser.

Precis som att man inte rekommenderar eller bokpratar om skräck för mindre barn så bör inte all manga okritiskt plockas in på biblioteket. Den japanska kulturen kan , för en svensk i alla fall, ses som väldigt ojämlik. Av tradition har kvinnan en passivare roll och studier visar på att det råder en ganska stor ojämlikhet på arbetsplatsen, det intressanta är att detta både avspeglas i mangan och ibland (men inte alltid) ifrågasätts. Bara att det finns en undergenre som heter "gender bender" visar på att man i alla fall är medveten om könsfrågorna och det är stor variation i hur detta manifesteras i kulturen.

Sexuella teman inom mangan är inte ovanlig och nakenhet framställs också på ett sätt som kan vara ovant för västerländska läsare. När det gäller vuxna läsare så finns det erotisk manga som kulle kunna ha sin plats på biblioteket, det är inte frågan om någon censur, men det kan krävas lite extra engagemang och kunskap då det hos allmänheten fortfarande inte råder någon klarhet om vad som är vad.

Nu planeras ett bokprat kring manga (förslaget av eleverna själva). Det hör kanske lite till ovanligheterna men det borde kanske vara den naturligaste saken i världen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar