lördag 10 september 2016

Omvärldsbevakning


Tro det eller ej men bilden är tagen på mitt köksbord (det är ganska nyinköp, därav frånvaron av fläckar). Serierna är en del av min omvärldsbevakning och sådant jag köpt själv (alla utom Acke faktiskt). Det ingår inte i min arbetstid att läsa böcker.

För vår prioriterade målgrupp ungdomar borde det finnas minst arbetstid till att hålla sig uppdaterad uppdaterad med den här typen av ungdomslitteratur. Betald lästid är något svävande men om det inte ingår så är det egentligen inte möjligt att hålla sig uppdaterad om man inte själv är intresserad.

Jag har ett eget intresse, men det blir ett stort problem för hela verksamheten om det förväntas att man ska hålla sig uppdaterad på fritiden. Ett bokprat utgår ofta från personen som håller i det. Bokpratet avspeglar då dennes fritidsläsning, men är bibliotekets personal verkligen så varierad att vi på det sättet får den bredd som vi enligt våra styrdokument bör ha?
Påverkar detta bokinköpen?
Påverkar det vårt pedagogiska arbete med ungdomar?
Blir vår kvalitetsdeklaration bara tomma ord om btj:listans redaktörsomdömen är en ledsjärna istället för ett komplement?
Är vårt kollegiala lärande så utvecklat att vi kan plocka upp bredden på den kompetensen som finns utspridd i länet?


Om ungdomar är vår prioriterade målgrupp och de flesta som arbetar är mellan 45 och 65 blir det  faktiskt ett problem. Ett problem som man kan lösa med bättre samarbete och med ett strategist arbete med litteraturen. Ett strategiskt arbete där man aktivt jobbar för bredd och där det ingår att fylla uppenbara luckor och arbetstid till att göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar